CrossFit är främst en träningsform för att bli starkare, friskare och orka med vardagen genom hela livet. I vår box sätter vi speciellt fokus på detta och vår vision är att skapa glada, friska individer utan smärtor och krämpor livet ut. Det här är träningsformen CrossFit.

 

Det finns även en annan sida som är tävlingssporten CrossFit och dessa två ska inte blandas ihop alltför mycket. Precis som i vilken annan träningsform som helst så finns de dem som tränar för att det är kul och man vill må bra och sedan finns de dem som satsar för att vinna i sin sport.

 

Många ser filmerna “Fittest on Earth” på Netflix och säger att “Jag kan inte träna CrossFit, jag är för otränad. Jag måste komma i form först.” Inte säger man heller att jag kan inte träna löpning för jag är inte lika snabb som Usain Bolt.

 

När man tävlar i CrossFit så sätts det krav på att man ska vara beredd på nästan vad som helst. Det börjar vara vanligt på tävlingar att man blandar in moment allt från svåra gymnastikövningar och tekniska lyft till triathlon eller swim-run event.

 

Karjalan Kovin 2018

 

Jag har den senaste helgen varit i Imatra, Finland och tävlat i Karjalan Kovin som tillhör en av de största CrossFit-tävlingarna i landet. De tävlande måste först kvala in till tävlingen genom att göra 4 delmoment hemma i sin box och skicka in resultaten varefter de 40 bästa kvinnorna och männen får en plats i tävlingen. I Karjalan Kovin fanns också åldersklasser för 35+, 40+, 45+ och 50+.

 

Helgen började på fredag kväll med ett långt event som bestod av 3000m rodd, 100 burpee box jump och 3000 m löpning på en mycket kuperad bana. Ett långt event som testar uthållighet men också mental styrka att orka hålla igång då man inget hellre vill än att ta en paus. Jag var bland de sista av roddmaskinen då jag planerat att ta det lugnt där för att orka trycka på mot slutet. Tog igen tid på burpeesarna och höll friskt tempo i backarna på löpningen. Kom i mål på en 7:e plats i eventet och fick kvitto på att tålamod i konditionsträningen och en bra kosthållning har gett resultat.

Event 1 för helgen startade med 3000 m rodd

 

Lördagens första event var shuttlesprint 80-120-160-120-80 meter och sedan handstand walk 30 meter. Jag kom in på 19:e plats i shuttlesprinten och kunde göra handstand walken obruten vilket gav mig en 3:e plats så totalt blev det plats 6 i event 2.

 

Andra eventet för dagen var ett styrketest. Fyra rundor av Farmers carry 20 meter med 2 x 47 kg och 8 squat clean på 70 kg följt av 40 meter Farmers carry. Time cap var 13 min så om man inte var färdig då så får man tillagt på tiden för så många repetitioner man har kvar. Jag visste med mig in i eventet att jag inte är lika stark som de flesta av de andra tjejerna. Detta var en tung vikt för mig. Till på det så lät det komma lite regn så plattformarna där vi lyfte var en aning blöta vilket gav lite osäkert fäste. Jag förvånade mig själv genom att kunna göra lyften med hyfsat kort vilotid emellan så gjorde färdigt de fyra rundorna och hade bara den sista Farmers carry kvar när tiden var ute. Det blev en plats 25 i detta event.

 

Sista eventet på lördagen var det som jag på förhand trodde skulle bli mitt bästa. Det bestod av 18-14-10 squat snatch med hantel och 7-5-3 ring muscle up. Jag kunde hålla snatcharna obrutna och fullföljde muscle upsen i mina planerade set. Vann mitt heat med god marginal och fick en 7:e plats i eventet. Detta placerade mig totalt på plats 9 inför sista dagen och blev flyttad till finalheatet i min kategori.

Att värma upp noggrant inför varje event är ett måste

 

Söndagen började med ett längre event som var på tid: 75 double under, 50 wallball, 30 toes to bar, 3 rope climb, 30 chest to bar pullup, 50 wallball och 75 double under. Detta event satte prov på uthålligheten i greppstyrkan och jag fann mig själv ha stora problem att hålla i stången på pullupsen. Jag kunde bara göra riktigt små set men försökte hålla min vila så kort som möjligt. Pulsen var inte långt ifrån maxnivå under de sista wallballsen men kunde ändå klämma ur double unders obrutna och fångade in platser där och grep en plats 6 i eventet totalt. Härmed låg jag på plats 7 inför sista eventet för helgen. Vilken känsla! Jag gick in i tävlingen med målet att vara i top 20 och här fann jag mig själv i finalheatet tillsammans med Finlands elit i slutet på helgen.

 

Finaleventet var dessvärre en svaghet för mig – roddsprint 500 meter direkt följt av 30 repetitioner clean & jerk på 45 kg. Detta event kom att bli mitt sämsta för helgen med en 33:e plats totalt och det petade ner mig till en 13:e plats som slutresultat för tävlingen.

 

Besvikelsen över sista eventet är ett faktum men när det lagt sig så kan jag nu uppskatta att hårt och gediget arbete lönar sig och varje tävling, varje event är en lärdom som jag tar med mig i bagaget till träningen. Nu är jag lite klokare igen och vet var mina svagheter ligger så att jag kan täppa till dem i träningen.

 

Kroppen är trött efter att ha gett absolut allt i tre dagar. Men mest av allt är jag trött mentalt. Det tar på att planera, förbereda och vara spänd och nervös. Nu är jag inne på tredje dagen total vila och imorgon ska jag återgå till lätt träning för att kunna köra igång på nytt nästa vecka. Återhämtningen är jätteviktig efter en tävling som den här. Inte bara för kroppen men också för psyket. Det måste vara roligt också! Om inte viljan och glädjen finns i att träna och bli lite bättre varje dag så har man inte en chans att lyckas på tävlingsbanan. Processen är den viktiga och det är den som fokuset bör ligga på.

 

Tack till alla här hemma som visat sitt stöd och hejat på mig under helgen, det betyder otroligt mycket!

 

/Elin