Den efterlängtade semestern är på intågande och många åker till sommarstugan eller reser bort. Då blir det också svårare att hålla kvar sina goda vanor som man byggt upp under året. Här kommer 10 tips på vägen för att du inte ska trilla helt av banan under din lediga tid.

 1. Sätt rimliga mål. På resande fot är det viktigt att sätta upp mål för att upprätthålla kostvanorna. Semestern är ofta en svår tid att börja med nya vanor, så fokusera på att fortsätta som vanligt och gör inga drastiska förändringar.
 2. Fortsätt med liknande rutiner. Du är förmodligen van vid att äta mindre mål med jämna mellanrum. Planera dina måltider på samma sätt under semestern och förbered mellanmål som är lätta att ta med.
 3. Ska ni resa bort? Planera din dag och känn till dina alternativ. Serveras det frukost på hotellet? Vad behöver du för att inte frestas av croissanterna och muffinsarna? Se till att ha med dina egna hälsosamma snacks. Kolla upp vilka restauranger som finns i närheten och vad som finns på deras menyer. Var inte rädd för att be restaurangen om att byta ut råvaror på tallriken så det passar dig bättre. Din kropp är också van vid fysisk aktivitet och träning. Ofta finns det ett gym i närheten eller på hotellet om. Men mycket träning går utmärkt att göra på hotellrummet eller utomhus, då behövs inga redskap utan du kan arbetar med kroppsviktsövningar som armhävningar, situps, air squats och burpees.
 4. Ät en ordentlig frukost med fibrer och protein så förbereder du dig för en bra dag utan dippar i blodsockret. Gröt och bär med något ägg eller släng hackade grönsaker, mager skinka och lite kokt potatis i pannan och sedan ett eller två ägg på.
 5. Försök hålla dig till fettsnåla proteiner att lägga på grillen. Undvik korvar, revbensspjäll och bacon. Välj magert rött kött, kyckling, fisk eller vegetariska alternativ.

   

 6. Njut av säsongens grönsaker och frukt. Frossa i dessa i så många olika färger och former som möjligt. Skär upp och laga i paket på grillen eller i ugnen. Använd frukt som mellanmål eller efterrätt. Frys ner banan och mixa den med lite kakao eller proteinpulver med valfri smak så har du snabb och kalorisnål glass.
 7. Undvik färdigmat och färdigmarinerat. De innehåller mycket salt och gömt fett. Laga istället själv en snabb marinad på lite olja, soja, vitlök och dina favoritkryddor.
 8. Undvik för mycket smörgåsar när du åker till stranden. Sallader är snabba att laga ihop på rester eller vad du hittar i kylen. Låt fantasin flöda och sträva efter att göra den så färggrann som möjligt.
 9. Ta det lugnt med alkoholen. Alkohol innehåller tomma kalorier och orsakar inflammation i kroppen. Var försiktig med läsk och juice (inklusive drinkar som blandas med dessa) som innehåller mycket socker. OM du dricker håll dig till vin och vattenbaserade blandningar, såväl som klar/ofärgad alkohol. Kom ihåg att dricka minst varannan vatten!
 10. Unna dig något gott. Måtta är nyckeln. När du har semester vill du säkert gärna äta något som i vanliga fall inte ingår i din kost. Istället för att avstå helt, vilket i sin tur kan resultera i att du hetsäter senare, så kan du unna dig en mindre bit. Unna dig något gott, men gå sen vidare och fortsätt med dina vanliga kostrutiner.

Om tre månader kommer du att tacka dig själv för att du fokuserade på dina mål!

Trevlig sommar!

Featured image: https://kpe.utoronto.ca/tue-03202018-1800/nutrition-seminar